Pages

4 Şubat 2013 Pazartesi

Duygu Asena - Kahramanlar Hep Erkek/ Neslihan Acu - Kadından Donkişot Olmaz

Okuduğum Kitapları buraya yazarak hem bir arşiv çalışması, hem de kitap yorumları ile sizlere faydam dokunsun istiyorum.

Duygu Asena - Kahramanlar Hep Erkek


Duygu Asena, bu defa öyküler yazdı. 1995'te Hollanda'da da yayımlanan kitapta 13 öykü ve bir masal var. Aslında masal, on üç buçuğuncu öykü. Gerçekten bir masal mı bu? Neden o bir masal da, diğerleri birer öykü? Peki kitabın adı niçin 'Kahramanlar Hep Erkek!'? Yani erkerler kahraman olmayı mı isterler yoksa kahramanlar erkek mi olur? Veya asıl kahramanlar kadınlar mıdır? Evet, kahraman kim? Dahası kahraman olmaya gerek var mı? (Arka Kapak)


İlk Duygu Asena kitabımdı. Çok uzun zaman önce okudum. Dikkat ettiyseniz her masal da kahraman erkek, her romanın mutlu kahramanı yine erkek. Bunları sorgulamış Duygu Asena. Tavsiye ederim :)

Neslihan Acu - Kadından Donkişot Olmaz


(Arka Kapak)

Neslihan Acu, Kaybedengillerden Seher Yelken'in İstanbul'da geçirdiği trajikomik bir haftayı, bu ülkenin son otuz yılına dair çok çarpıcı görüntüler eşliğinde anlatıyor okura.
Küçük mavi bir adada basit bir hayat düşlerken kendisini olmadık mücadelelerin içinde bulan Seher, mecburen Donkişotluğun sınırlarını zorluyor. Erkeklerin dünyasında kadın değil, insan olarak var olmaya çalışırken; geçmişini, anneliğini, çekirdek aileyi ve toplumun bizzat kendisini sorguluyor.
Televizyondan önce hayat var mıydı?
Yoksulluk bu toplumun kaderi miydi?
Paylaşmayı seven, halden anlayan o eski güzel insanlar, o beyaz gemiler, siyah beyaz filmler ve o masum yaşama heveslerimiz nereye gitti?
Ne zaman kaşarlandık böyle, ruhumuz ile duymadan? sorularına cevaplar arıyor.
Kadından Donkişot Olmaz, insanlığın hallerine dair bir roman. Hem komik, hem acıklı.


Bu kitabı alırken (yalan yok) fiyatı beni etkiledi o şekilde aldım. Ama o kadar güzel anlatmış ki; kendi başına kalıp, yaşam mücadelesi veren, ablasının yanına sığınan, sığıntı olduğunu her an anımsatan hayata karşı evladıyla yeni düzen kurmaya çalışan bir kadın. Okuması hem çok güzeldi, hem de çok çarpıcı. Tavsiye ederim, okuyunca pişman olmayacaksınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder