Kırmızı Lahana ( ben mor lahana diyorum :D )en sevdiğim salata malzemesidir. Turşusunu da çok severim.
O kadar çok faydası var ki!
Evlerimizde genellikle salatalarda kullandığımız kırmızı lahana Çiğ olarak tüketildiği gibi, yemek ve turşu şeklinde de tüketilmektedir. Son derece faydalı olan bu sebze C vitamini ağırlıklı olarak B ve E vitaminleri içerir. Ayrıca kükürt,demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum açısından da zengindir. Vitamin ve mineral açısından metabolizmayı destekleyici bir depo olan kırmızı lahananın en büyük özelliği ise kanser hücrelerine karşı direnç sağlayıcı bir madde içeriyor olmasıdır. Kırmızı lahana içeriğindeki bu kimyasal madde kanserli hücrelerin üremesini engeller.
Kanser ile mücadele eden birçok hastanın vazgeçilmezi olan kırmızı lahana Doktorlar tarafından da önerilmektedir. Kırmızı lahana iştah açıcıdır. Kansızlığa faydalıdır. Astım hastaları da şifa amaçlı çeşitli şekillerde kırmızı lahana tüketir. Kırmızı lahana öksürüğü keser ve balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Romatizmal ağrılarda ise kırmızı lahana haşlanarak ağrılı bölgeye sarılırsa ağrı kesici etkisi gösterir. Eklem bölgesi kireçlenme sorunlarını da azalttığı bilinmektedir..
Ayrıca kırmızı lahana suyu sıkılıp çıkartılırsa yada kaynatılırsa soğuk algınlıklarında göğüs yumuşatıcı, nezle ve grip önleyici olarak kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder